MENU

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φύλλο ζύμης για πίτσα
  • 2 κ.σ. χωριάτικη σάλτσα ντομάτας
  • 1/2 φλ. ταλαγάνι
  • 1/2 φλ. γραβιέρα
  • 2-3 φέτες καπνιστό χοιρομέρι Καρπενησίου
  • λίγα φύλλα ρόκας
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγη ρίγανη
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ: 800 γρ. αποφλοιωμένα πομοντόρια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιούπλατύφυλλος βασιλικός
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
  • αλάτι
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C. Aν έχουμε πέτρα ψησίματος, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο να πυρώνει. Αλλιώς, αναποδογυρίζουμε το ταψί της κουζίνας για να πυρώνει καλά.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ξύλο κοπής. Ανοίγουμε το φύλλο ζύμης για πίτσα alfa πάνω στο αλευρωμένο ξύλο. Με τα δάχτυλα κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της ζύμης, δημιουργώντας ένα βαθούλωμα γύρω-γύρω. Αλείφουμε την επιφάνεια με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, προσθέτουμε τα τυριά και ακουμπάμε την πίτσα στο πυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 20-25’ μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Μόλις βγει καυτή από το φούρνο, ακουμπάμε επάνω το καπνιστό χοιρομέρι και τη ρόκα, και τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Κόβουμε σε 4 μερίδες και σερβίρουμε αμέσως.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε βαθιά κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, πιέζοντας τις ντομάτες να λιώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προς το τέλος του βρασμού. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο για 5 ημέρες, αεροστεγώς κλεισμένη, ή τη μοιράζουμε σε μερίδες και τη διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.