MENU

ΚΑΛΤΣΟΝΕ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ: 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 60γρ. ζάχαρη
  • 25γρ. αλάτι
  • 100γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ,, τύπου Κερκύρας “50-50”
  • 1 αυγό
  • 9γρ. ξηρή μαγιά
  • 500γρ. νερό χλιαρό
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ: 250γρ. σάλτσα τομάτας
  • 600γρ. γκούντα τριμμένο
  • 12 φέτες μπέικον
  • 12 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 5 ώριμες τομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

Ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας  το αλεύρι. Μετά από 10 λεπτά που θα έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά, ρίχνουμε στον κάδο το αυγό, το αλάτι, το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50 και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη. Βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και από πάνω τη ζύμη. Τη μοιράζουμε σε 12 κομμάτια των 100 γρ, πουδράρουμε με λίγο αλεύρι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα για ½ ώρα. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι και ανοίγουμε  σε στρογγυλό σχήμα το κάθε ζυμαράκι σας. Ύστερα, απλώνουμε μια κουτάλια της σούπας από την σάλτσα τομάτας που φτιάξαμε στο μισό φύλλο μας, από πάνω βάζουμε  το αλλαντικό μας (εγώ έφτιαξα τα μισά με καπνιστή γαλοπούλα και τα αλλά μισά με μπέικον) και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο με το φύλλο που μένει και διπλώνουμε τις άκρες. Ψήνουμε για 13 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο!

Για την σάλτσα τομάτας:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι, μόλις ροδίσουν ρίχνουμε την τριμμένη τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη και βράζουμε για 10’ περίπου.

Από τον σεφ, Πέτρο Συρίγο, https://petros-syrigos.com