MENU

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 250gr.βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50
  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :600gr. ζάχαρη
  • Φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 75gr. γλυκόζη
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: 50gr. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50
  • 900ml γάλα
  • 90gr. σιμιγδάλι
  • 200gr. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών
  • 1 κλωνάρι βανίλια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σιρόπι:

Βάζουμε όλα τα υλικά στο κατσαρολάκι να βράσουν. Μόλις πάρουν μια βράση μετράμε 5’ και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα:

Βάζουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά (τους κρόκους, το ξύσμα λεμόνι και την υπόλοιπη ζάχαρη ) σε ένα μπολ.

Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνουμε από τη μείγμα της κατσαρόλας και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα του μπολ, ανακατεύοντας καλά και το και το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2 ακόμα λεπτά.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο χωρίς να ανακατέψουμε, αφήνοντας το να λιώσει πάνω στην κρέμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πιάσει κρούστα η κρέμα. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 35 λεπτά.

Στήσιμο:

Μαδάμε/ ξάνουμε το κανταΐφι μας. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο (ταψί ή τηγάνι 26 εκ.). Απλώνουμε το κανταΐφι από το κέντρο προς τα έξω. Οι άκρες θα πρέπει να εξέχουν τόσο ώστε, όταν διπλώνουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού με αυτό.

Καθώς απλώνουμε το κανταΐφι βουτυρώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Βάζουμε την κρύα κρέμα στο κέντρο και «κλείνουμε» το κανταΐφι, γυρνώντας το περίσσευμα με τέτοιο τρόπο που να κλειδώνει την κρέμα στο εσωτερικό του. Πιέζουμε καλά για να μην χυθεί η κρέμα στο ψήσιμο.

Βουτυρώνουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι σε ένα ίδιο σκεύος, το οποίο έχουμε βουτυρώσει καλά.

Ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

 

Από τον σεφ, Πέτρο Συρίγο, https://petros-syrigos.com/