MENU

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΠΟΥΡΚΙΓΙΟΝ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ

ΥΛΙΚΑ

  • ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ: 4 κ.σ βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ αλεύρι
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 5 τμχ μπέικον
  • 1 kg μοσχάρι «κιλότο», κομμένο σε 3-4 cm
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 500gr. σελινόριζα
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί(750ml)
  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ: 200gr. πατάτα
  • 400ml γάλα
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50
  • ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΕΜΥΔΑΚΙΑ: 15-20 τμχ. κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 300 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50
  • ΓΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: 15-20 τμχ. μανιτάρια μικρά στρογγυλά
  • 2 κ.σ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ 50-50
  • Θυμάρι
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο μπέικον σε βούτυρο και το αφαιρούμε. Στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε το κρέας σε 2 δόσεις (για να μην χάσουμε θερμοκρασία στο τηγάνι), αφού έχουμε αλατοπιπερώσει. Το αφαιρούμε και στο ίδιο λάδι/βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Τα αφαιρούμε.

Προσθέτουμε στο σκεύος μας 1κ.σ λάδι και 1κ.σ βούτυρο. Προσθέτουμε όλο το κρέας, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και θωρακίζουμε για 3-4’.Προσθέτουμε το κρασί, το νερό και τον πελτέ και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα για 2 ώρες περίπου.

Για τα μανιτάρια: Σοτάρουμε τα μανιτάρια ολόκληρα(αν είναι μεγάλα κόψτε στη μέση) με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε λίγο θυμάρι. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα

Για τα κοκάρια (κρεμμυδάκια): Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κρεμμύδια και σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Για τον πουρέ σελινόριζας: Κόβουμε πατάτες και τη σελινόριζα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά όλα τα υλικά. Μόλις βράσουν, αφαιρούμε τα στέρεα υλικά μας ( πατάτα και σελινόριζα) και τα βάζουμε σε ένα μπολ . Λιώνουμε με 1 πιρούνι, προσθέτουμε 1 κ.σ βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί ο πουρές μας. Συμπληρώνουμε από τα υγρά της κατσαρόλας, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλουμε τον πουρέ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

 

Από τον σεφ Πέτρο Συρίγο, https://petros-syrigos.com