MENU

QUICHE LORRAINE ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ , ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ μετσοβόνε
  • 1,5 kg μανιτάρια στρογγυλά
  • 2 κλ.θυμάρι
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο Ήπειρος τ.Κερκύρας 50-50
  • 2 φρ.κρεμμυδάκια
  • ½ σκ. σκόρδο
  • 1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
  • 250 ml γάλα
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά
  • 1 ματσάκι σχινόπρασο
  • αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο
  • 3 σταγόνες λάδι τρούφας(προαιρετικά)
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ: 200 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 200 γρ βούτυρο Ήπειρος τ. Κερκύρας 50-50 (θερμ.δωματίου)
  • ½ κ.τ.γ αλάτι
  • ½ κ.τ.γ ζάχαρη
  • 2κ.τ.σ κρύο νερό
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το μαλακωμένο βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου) με το αλεύρι και πλάθουμε με τα χέρια σας. Προσθέτουμε το αλάτι,τη ζάχαρη και αν χρειαστεί προσθέτουμε το νερό. Αν στο αρχικό στάδιο δεν έχει δέσει καλά τότε προσθέτουμε το νερό.

Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη. Βγάζουμε απ το ψυγείο ανοίγουμε με έναν πλάστη και βάζουμε σε ένα τσέρκι ή ταρτιέρα ώστε να έχει λίγο ύψος το χείλος του. Τρυπάμε με ένα πηρούνι και βάζουμε λαδόκολλα και ένα βάρος (πχ φασόλια). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ψήνουμε χωρίς τη λαδόκολλα για άλλα 10 λεπτάκια περίπου μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση ξεκινάμε κόβοντας σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και σωτάρουμε με το βούτυρο και το θυμάρι ολόκληρο σε ένα τηγάνι μέχρι να σωταριστούν καλά και να βγάλουν όλα τα υγρά τους, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Σε ενα μπόλ βάζουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος,το γάλα και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια,τριμμένο μετσοβόνε,τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια,το σκόρδο,το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο,αλάτι,πιπέρι και μοσχοκάρυδο.Αν θέλουμε προσθέτουμε και την τρούφα.

Βάζουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Ανοίγουμε και κάνουμε μια τρύπα με ένα μαχαίρι για να δούμε αν έχει δέσει το μείγμα γιατί ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω γιατί είναι αναλόγως τον φούρνο και το σκεύος που ψήνουμε.

Βγάζουμε απ τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά κόβουμε κομμάτι. Σερβίρουμε με φλέικς τυριού και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Συνταγή από τον chef Πέτρο Συρίγο, https://petros-syrigos.com