MENU

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1.300γρ, αλεύρι για τσουρέκια (κοσκινισμένο)
  • 250γρ. βούτυρο Ήπειρος 50-50
  • 5 αυγά
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • ½ κ.γλ. τριμμένη μαστίχα
  • 360γρ. γάλα
  • 380γρ. ζάχαρη
  • 70γρ. νωπή μαγιά
  • 3 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 1 κ.γλ.μαχλέπι
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ: 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
  • 100γρ. τριμμένα αμύγδαλα
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά. Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά. Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία, προσέχουμε να μην καεί.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Προσθέτουμε το βούτυρο, το  μείγμα αυγών και ζάχαρης, το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνουμε καλά.

Όταν η ζύμη μαλακώσει αρκετά και έχει μια απαλή υφή, τη σκεπάζουμε με  μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη και αρχίζουμε να τα «δουλεύουμε» μέχρι να αποκτήσουν πάχος 2cm.

Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Για κάθε τσουρέκι-πλεξούδα χρησιμοποιούμε 3 από τα μπαστουνάκια που φτιάξαμε. Τοποθετούμε κάθε τσουρέκι σε ξεχωριστό ταψί . Αν τα βάλουμε μαζί υπάρχει περίπτωση να κολλήσουν, καθώς με το ψήσιμο θα αποκτήσουν περισσότερο όγκο .

Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

 

Από τον σεφ, Πέτρο Συρίγο, https://petros-syrigos.com/