MENU

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
  • 700 γρ ζάχαρη
  • 460 γρ νερό
  • 2 φλούδες λεμόνι
  • ¼ πορτοκάλι
  • 3 στικ γαρίφαλλο
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 300 γρ λιωμένο βούτυρο γάλακτος ΗΠΕΙΡΟΣ
  • 100 γρ καλαμποκέλαιο
  • 250 γρ καρυδόψιχα
  • 250 γρ φυστίκι αιγίνης ψίχα
  • 1 κ.τ.σ κονιάκ
  • 1κ.τ.γ γαρίφαλλο σκόνη
  • 1κ.τ.σ κανέλα σκόνη
  • 3 κ.τ.σ φρυγανιά τριμμένη
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε βάζοντας ολα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και με το που παρει βράσει το κρατάμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και αποσύρουμε απ τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει πολυ καλα. Σε ενα μπολ προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τα φυστίκια αφου τα έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ αλλα οχι να γίνουν πούδρα,να ειναι σε κομματάκια. Τα βάζουμε σε ενα μπολ μαζι με την κανέλα, γαρίφαλλο, φρυγανιά και κονιάκ, ανακατεύουμε καλα. Λιώνουμε το καλαμποκέλαιο με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος ΗΠΕΙΡΟΣ σε ενα κατσαρολάκι.

Σε ενα ταψί 25χ35 με τη βοήθεια ενός πινέλου βουτυρώνουμε το σκεύος και βάζουμε σταυρωτάτα πρώτα 4 φύλλα αφήνοντας απέξω να κρέμονται ενα μέρος απο τα φύλλα. Στη συνέχεια βάζουμε στο κέντρο αλλο ενα φύλλο βουτυρώνοντας συνεχώς αλλα να το πιτσιλάμε με το πινέλο οχι να ακουμπάει το πινέλο πάνω στο φύλλο. Βάζουμε ακόμα ενα φύλλο και βουτυρώνουμε πάλι. Βάζουμε 1 ½ χούφτα κάθε φορά σε κάθε στρώση και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και με το βούτυρο αφήνοντας δυο φύλα για το τέλος. Βάζουμε τα τελευταία φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ενδιάμεσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που εξέχουν να καλυφθεί ολο το γλυκό. Ρίχνουμε οτι λιωμένο βούτυρο γάλακτος ΗΠΕΙΡΟΣ εχει περισσέψει. Βάζουμε για 5 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο, στη συνέχεια χαράζουμε μέχρι τα φύλλα (οχι μέχρι κάτω) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες ή στους 170 για 45 λεπτά και στους 180 για ακόμη 15 λεπτά. Βγάζουμε απ τον φούρνο και αμέσως σιροπιάστε με το κρύο σιρόπι.

Συνταγή απο το chef Πέτρο Συρίγο.