MENU

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 100γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
  • 50 γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 1 λίτρο γάλα
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 βανίλιες
  • Για το σερβίρισμα:
  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα τριμμένη
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα: Κρατάμε λίγο γάλα στην άκρη και ρίχνουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και τη μισή ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα για να μη σβολιάσει η κρέμα.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανίλιες και το γάλα που κρατήσατε και τα προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρουν μαζί μια βράση ακόμη. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού σας. Παίρνουμε τα μισά φύλλα και τα στρώνουμε βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα, φέρνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, τις βουτυρώνουμε προσεκτικά και σκεπάζουμε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι τα φύλλα που εξέχουν περιφερειακά γύρω από το ταψί και με το βουτυρωμένο πινέλο σας τα σπρώχνουμε προς τα μέσα. Χαράζουμε την επιφάνεια της μπουγάτσας σε τετράγωνα κομμάτια, την περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και την ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 175°C, για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Σερβίρουμε την μπουγάτσα ζεστή ή χλιαρή, πασπαλισμένη με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μυστικό

Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές μπουγάτσες ως εξής: Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και αφού τα βουτυρώσουμε, τα διπλώνουμε στη μέση και Τοποθετούμε στο κέντρο μια ποσότητα κρέμας. Τα κλείνουμε σε πακέτα και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.