MENU

ΧΑΛΒΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 150γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 100γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 500γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 150γρ. φιστίκια Αιγίνης ξεφλουδισμένα
  • 100γρ. ξανθές και μαύρες σταφίδες
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :
  • 800ml νερό
  • 600γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 γαρίφαλα
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:
  • λίγη ζάχαρη άχνη
  • λίγη τριμμένη κανέλα
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα, την κανέλα και τα γαρίφαλα και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ μαζί με το αραβοσιτέλαιο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα κάθε τόσο μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε και τα φιστίκια Αιγίνης, να καβουρντιστούν κι αυτά για λίγο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες. Ρίχνουμε και το σιρόπι ανακατεύοντας γρήγορα και με προσοχή για να μην καούμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμος ο χαλβάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να ηρεμήσει για 5 λεπτά.

Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα και τον πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα για να μη μείνουν κενά. Ύστερα από λίγο τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει. Τον σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο, πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μυστικό

Αντί για φιστίκια Αιγίνης και σταφίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, όπως καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.λ.π. ή ένα μείγμα από όλους μαζί.