MENU

ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΡΥΖΙ, ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φιλέτα από στήθος γαλοπούλας (συνολικά 1.200 γρ.)
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος Hπειρος
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 φλιτζάνια λευκό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη γέμιση: 1 ½ φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μανιτάρια σε λεπτές φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 8 ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος Hπειρος
  • 2 φλιτζάνια ζωμός κρέατος ή ζεστό νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • για την γαρνιτούρα: 6 καρότα
  • 1 μεγάλη σελινόριζα
  • 250 γραμ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 3 κουτ. της σούπας βούτυρο γάλακτος Hπειρος
  • αλάτι
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το βούτυρο Ηπειρος και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αμύγδαλα και τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος, αλατίζουμε και βράζουμε περίπου για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα απo τη φωτιά. Χαράζουμε τα φιλέτα κατά μήκος χωρίς να τα κόβουμε τελείως και τα ανοίγουμε  για να γίνουν ένα πλατύ φύλλο. Αλατοπιπερώνουμε από τις δύο πλευρές. Μοιράζουμε τη γέμιση, τυλίγουμε τα ρολό και τα στερεώνουμε με σπάγκο. Ανακατεύουμε το βούτυρο Ηπειρος με τη μουστάρδα και το μέλι. Αλείφουμε τα ρολά με αυτό το μείγμα. Τα βάζουμε στο ταψί, ρίχνουμε το κρασί και τα σκεπάζουμε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, τα ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη.

 

Για τη γαρνιτούρα: Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά τους φύλλα. Σοτάρουμε τα λαχανικά με το βούτυρο Ηπειρος σε δυνατή φωτιά, τα βάζουμε μετά σε ένα ταψί, αλατίζουμε τα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά. Κόβουμε τα φιλέτα της γαλοπούλας σε φέτες και τα σερβίρουμε με τα ψημένα λαχανικά.