MENU

ΚΕΙΚ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 250γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 200γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τ. Κερκύρας 100% Αγελαδινό
  • 450γρ. αλεύρι και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα της φόρμας
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 350γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 6 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 150γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 100γρ. ξανθές σταφίδες
  • 100γρ. φρουί γλασέ (ζαχαρωμένα φρούτα σε κυβάκια)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 80 ml λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ:
  • ζάχαρη άχνη
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε τη φόρμα μας και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και τα φρουί γλασέ. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα και μετά την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ, το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τ. Κερκύρας και την υπόλοιπη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων και το λικέρ. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε στο μπολ τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1½ ώρα περίπου στους 170°C. Όταν ψηθεί το κέικ το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να δώσουμε στο κέικ μας χριστουγεννιάτικη διάθεση, Μπορούμε να το διακοσμήσουμε με καρύδια και σπόρους ροδιού.

Μυστικό

Το κέικ θέλει αργό ψήσιμο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν πρέπει ν΄ ανοίξουμε καθόλου το φούρνο, γιατί το κέικ θα «καθίσει».