MENU

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 50γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ
  • 175γρ. φρέσκο γάλα
  • 90γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγο
  • ½ κρόκος αβγού
  • 3-5γρ. μαχλέπι
  • 3-5γρ. μαστίχα τριμμένη
  • 20γρ. μαγιά της μπίρας
  • 380γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αβγό για επάλειψη
  • αμύγδαλο φιλέ
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δείτε τη συνταγή δια χειρός Πέτρου Συρίγου στο παρακάτω βίντεο:

 

 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην καεί και ανέβει πάνω από τους 50°C. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαγιά και τα αυγά. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά τουλάχιστον για 25′ έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Φτιάχνουμε μία μπάλα, χαράζουμε ένα σταυρό, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 1½–2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.

Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας. Το τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.

Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολλή προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35′-40′ περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.