MENU

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΜΕΙΓΜΑ ΤΥΡΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 100 γρ. κεφαλοτύρι ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένο ή 150γρ γραβιέρα Ήπειρος
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένη
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένη για να πασπαλίσετε τα σκεύη
  • 50 γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο για να βουτυρώσετε τα σκεύη
  • 10 ασπράδια αβγών
  • αλάτι
  • 20 γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 20 γρ. αλεύρι
  • ¼ του λίτρου γάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών με λίγο αλάτι, μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται στην επιφάνειά τους μαλακές κορυφές.

Βουτυρώνουμε το εσωτερικό 8 πυρίμαχων ατομικών σκευών για σουφλέ και τα πασπαλίζουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα ΗΠΕΙΡΟΣ, περιστρέφοντάς τα έτσι ώστε να καλυφθεί όλο το εσωτερικό τους.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και το ψήνετε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας κυκλικά με σύρμα. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζοντας το ανακάτεμα, φέρνετε το μείγμα σε σημείο βρασμού πάνω σε μέτρια φωτιά.

Αφού κοχλάσει η μπεσαμέλ και πάρει μια βράση, την αποσύρετε από τη φωτιά και την αδειάζετε σε μπολ. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τους κρόκους ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα για να μην ψηθούν. Αφήνετε τη μπεσαμέλ να κρυώσει ελαφρώς.

Τότε προσθέτετε το 1/3 από τα χτυπημένα ασπράδια των αβγών και ανακατεύετε με ένα σύρμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, προσθέτετε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια, εναλλάξ με το τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ΗΠΕΙΡΟΣ και κεφαλογραβιέρα ΗΠΕΙΡΟΣ και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα κουτάλι μοιράζετε το μείγμα στα 8 σκεύη και τα γεμίζετε μέχρι πάνω, αφήνοντας μόνο 5 χιλ. από το χείλος. Ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την άκρη ενός μαχαιριού, ξεκολλάτε το μείγμα από τις άκρες, για να το βοηθήσετε να φουσκώσει στο ψήσιμο.

Τοποθετείτε τα σκεύη σε βαθύ ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και προσθέτετε τόση ποσότητα βραστού νερού, όσο να φτάσει μέχρι τη μέση περίπου των πυρίμαχων σκευών. Ψήνετε τα σουφλέ για 6-8 λεπτά.

Όταν ψηθούν τα σουφλέ, τα μεταφέρετε το καθένα σε ξεχωριστό πιάτο και σερβίρετε αμέσως.

Μυστικό
Μπορείτε να έχετε τα σουφλέ έτοιμα στο ψυγείο μέσα στο ταψί. Μισή ώρα πριν από το σερβίρισμα, προθερμαίνετε το φούρνο, βράζετε νερό και ψήνετε τα σουφλέ την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να τα σερβίρετε ωραία και φουσκωτά, αμέσως μόλις τα βγάλετε από το φούρνο.