MENU

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ: 150-200 γρ. ΗΠΕΙΡΟΣ βούτυρο τ. Κερκύρας 100% Αγελαδινό(το αφήνουμε μισή ώρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει)
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρύο νερό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ : 500 γρ. φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένη με τα δάχτυλα
  • 1½ κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ χοντρό τραχανά ή σιμιγδάλι χοντρό
  • αλάτι, πιπέρι
  • ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ: 1 αυγό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ελαστική κι εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστούμε λίγο αλεύρι ακόμα. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και την πλάθουμε σε δύο μπάλες. Αλευρώνουμε τον πάγκο και τον πλάστη μας και ανοίγουμε την πρώτη μπάλα σε ένα μεγάλο φύλλο, περίπου στρογγυλό. Παίρνουμε λίγο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και με το χέρι το αλείφουμε απαλά πάνω στο φύλλο. Χωρίζουμε το φύλλο μας νοητά στα τέσσερα. Παίρνουμε το ένα τέταρτο από το πάνω μέρος, το διπλώνουμε πάνω στο υπόλοιπο φύλλο και βουτυρώνουμε την επιφάνειά του. Συνεχίζουμε με το απέναντι τέταρτο του φύλλου, βουτυρώνοντας επίσης την επιφάνειά του. Το ίδιο κάνουμε με το αριστερό και το δεξί τέταρτο του φύλλου. Τοποθετούμε το φύλλο σε αλευρωμένο πιάτο και το βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα που αφήνουμε ανοιχτή, να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες και να παγώσει το βούτυρο. Το ίδιο κάνουμε και για τη δεύτερη μπάλα της ζύμης.

Καθαρίζουμε το σπανάκι από τα χαλασμένα φύλλα, κόβουμε τις ρίζες και το πλένουμε καλά (2-3 χέρια). Το ψιλοκόβουμε και αφήνουμε να στραγγίσει σε τρυπητό. Στύβουμε και πιέζουμε με τα χέρια να βγάλει τα υγρά του. Το μεταφέρουμε σε λεκανίτσα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (κρεμμυδάκι, άνηθο, δυόσμο). Ρίχνουμε και τα αβγά χτυπημένα ελαφρά, τη φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ και τον τραχανά. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας και ανακατεύουμε καλά.Ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο και στρώνουμε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά ενός λαδωμένου ταψιού. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο λίγο μεγαλύτερο και σκεπάζουμε τη γέμιση φροντίζοντας να δημιουργήσουμε πτυχές στην επιφάνεια της πίτας. Ό,τι φύλλο περισσέψει, το στρίβουμε και κάνουμε ένα στεφάνι γύρω από την πίτα. Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 20 λεπτά. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και τη χαρακώνουμε οριζόντια και κάθετα. Χτυπάμε σε μπολ το αβγό με το γάλα, το νερό και το ελαιόλαδο και την περιχύνουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.

 Μυστικό

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε χορτόπιτα, αντικαθιστώντας μέρος από το σπανάκι με χόρτα όπως λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.λπ.