MENU

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΡΚΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΡΚΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΠΕΙΡΟΣ, ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, επενδύει συστηματικά στην καινοτομία, στοχεύοντας στον διαρκή εκσυγχρονισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τριών παραγωγικών μονάδων της. Τα προϊόντα της ΗΠΕΙΡΟΣ συνδυάζουν τον σεβασμό στην παράδοση, την υψηλή τεχνογνωσία και την προσήλωση στην ποιότητα, κατακτώντας την προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή που, και το 2021, έφερε τη μάρκα ΗΠΕΙΡΟΣ στη Νο1 θέση σε μερίδιο σε αξία στο σύνολο της Ελληνικής αγοράς τυριού*.  

 (*Πηγή: IRI, σύνολο αγοράς τυροκομικών, 2021) 

Το 1974, ο Παντελής Παντελιάδης, με τη σύζυγό του, Ουρανία, επενδύοντας στην εμπειρία που είχαν ήδη αποκτήσει στον χώρο των τροφίμων, ίδρυσαν την εταιρεία ΟΠΤΙΜΑ, εταιρεία εισαγωγής και διανομής τροφίμων, με στόχο να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της στην Ελλάδα. Στην πορεία, η εταιρεία εξειδικεύθηκε στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

 Το 1995, η ΟΠΤΙΜΑ ξεκίνησε τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ, που είχε, μόλις ένα χρόνο πριν, ιδρυθεί από μια ομάδα επιχειρηματιών. Δυο χρόνια αργότερα, οι ιδρυτές αποφάσισαν ότι πρέπει είτε η εταιρία να πωληθεί, είτε το επιχειρηματικό εγχείρημα να τερματιστεί, έχοντας ήδη συσσωρεύσει τεράστιες ζημίες. Ο Παντελής Παντελιάδης διεκδίκησε και απέκτησε την ΗΠΕΙΡΟΣ, εκπληρώνοντας ένα προσωπικό όνειρο: να ασχοληθεί με την παραγωγή τυριού. Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε να τη μεταμορφώσει, ανεξάρτητα από τον χρόνο και το κόστος του εγχειρήματος. Σύντομα, ξεκίνησε ένα ισχυρό επενδυτικό πλάνο, με στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στον Αμμότοπο Άρτας. Όραμά του η προώθηση στην ελληνική, αλλά και τις ξένες αγορές, προϊόντων, που βασίζονται σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και έχουν πάντα υψηλή και σταθερή ποιότητα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.  

Μέχρι σήμερα οι επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 61 εκ. ευρώ, υπό τη μορφή επεκτάσεων, εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού, αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας κι εκπαίδευσης του προσωπικού κι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής και συσκευασίας τυροκομικών προϊόντων. Τα τυριά της ΗΠΕΙΡΟΣ διακρίνονται συνεχώς για την ποιότητα και τη γεύση τους σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς, έχοντας αποσπάσει από το 2007 μέχρι και σήμερα συνολικά 89 βραβεία, με τα 65 από αυτά να αφορούν στη φέτα.  

Το 2017, η ΗΠΕΙΡΟΣ αποκτά τη ΔΟΜΟΚΟΣ, παραγωγό του δημοφιλούς τυριού «Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές» και ξεκινά να επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη του εμβληματικού αυτού ΠΟΠ τυριού, ώστε να φτάνει σταθερά φρέσκο στους καταναλωτές της Ελλάδας και του εξωτερικού.  Με συνολική επένδυση 4 εκ. ευρώ, ανακαινίζει εκ βάθρων όλη την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό. 

Το 2019, η ΗΠΕΙΡΟΣ εξαγοράζει από τη ΔΕΛΤΑ Πρότυπο Βιομηχανία Γάλακτος τον εξοπλισμό της παραγωγής των ημίσκληρων παραδοσιακών τυριών, τη ΒΙΓΛΑ στην Ελασσόνα, και επενδύει 8 εκ. ευρώ, με στόχο να το κάνει το πιο  σύγχρονο «κασεράδικο» στον ελλαδικό χώρο. 

Στις τρεις μονάδες της ΗΠΕΙΡΟΣ, οι οποίες είναι στρατηγικά τοποθετημένες σε περιοχές παραγωγής ΠΟΠ ελληνικών τυριών, επεξεργάζονται ετησίως πάνω από 45.000 τόνους Ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από περίπου 1.400 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους.  

Σήμερα, στα τρία εργοστάσια της ΗΠΕΙΡΟΣ, απασχολούνται 245 άτομα.  

Μέσα από ένα συνεχές επενδυτικό πλάνο για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της ΗΠΕΙΡΟΣ, το οποίο για το 2022 είναι της τάξεως των 9 εκ. ευρώ, στόχος της εταιρίας είναι η περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας, με σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματός της.    

 

Αειφόρος Ανάπτυξη & Κοινωνική Προσφορά 

Η αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΗΠΕΙΡΟΣ. Σε όλα τα εργοστάσια της εταιρείας εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001, πιστοποιημένο από την TUV Hellas, έχοντας επικαιροποιημένα KPIs ως προς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων τους στο φυσικό περιβάλλον. 

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ριζικές τροποποιήσεις στο σύνολο των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων των εργοστασίων της, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και την εξάλειψη μολύνσεων του υδροφόρου ορίζοντα.  

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Δομοκό είναι ήδη φυτεμένα, εδώ και τέσσερα χρόνια, 5 στρέμματα με 200 δέντρα Παυλώνια, τα οποία ποτίζονται με νερό από τον βιολογικό καθαρισμό της μονάδας, με χρήση υπογείου συστήματος άρδευσης. Το συγκεκριμένο είδος δέντρου επιλέχθηκε κατόπιν μελέτης, επειδή έχει υψηλό δείκτη δέσμευσης διοξειδίου άνθρακα. Τα συγκεκριμένα δέντρα στο Δομοκό συμβάλλουν στην απορρόφηση 5,5 τόνων CO2 ετησίως.  

Σε εξέλιξη βρίσκεται δενδροφύτευση επιπλέον 3 στρεμμάτων στις εγκαταστάσεις του Δομοκού και 4 στρεμμάτων στο εργοστάσιο της Ελασσόνας, αυξάνοντας την συνολική ετήσια απορρόφηση CO2 στις δυο μονάδες μέχρι το 2023 στους 13,2 τόνους. Επιπλέον, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου της Άρτας, όσο και σε άλλες τοποθεσίες του Ομίλου, υπάρχουν συνολικά πάνω από 2.700 ελαιόδεντρα, που συμβάλλουν τόσο στην επιπλέον απορρόφηση CO2, όσο και στον καθαρισμό του υδροφόρου ορίζοντα.   

Συγχρόνως, έχει πραγματοποιηθεί ριζική μείωση των αποβλήτων των μονάδων, τα οποία πλέον διοχετεύονται προς την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μέσω συνεργασιών με εταιρείες παραγωγής βιοαερίου.