MENU

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 150γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • 500γρ φύλλα κρούστας για γλυκά
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
  • 100 γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 1.700ml φρέσκο γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • ξύσμα λεμονιού
  • 6 αβγά
  • 160γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 65γρ. κορν φλάουρ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
  • 750γρ ζάχαρη άχνη
  • 50γρ. γλυκόζη
  • 600ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Ρίχνουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και τα βάζουμε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέτουμε λίγο από το γάλα και αδειάζουμε σιγά σιγά το μείγμα στο υπόλοιπο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα. Αφήνουμε την κρέμα να πάρει μια βράση, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και δίνουμε μια βράση ακόμη πριν απομακρύνουμε την κρέμα από τη φωτιά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί μετρίου μεγέθους. Απλώνουμε τα μισά φύλλα στον πάτο του, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και την ισιώνουμε με κουτάλι. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, για να κλείνουμε την κρέμα μέσα τους και τις βουτυρώνουμε προσεκτικά. Τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας τα επίσης ένα προς ένα. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν τριγύρω με μαχαίρι ή ψαλίδι και σπρώχνουμε με το πινέλο τις άκρες τους προς τα μέσα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου και το ραντίζουμε με λίγο νερό. Το περιχύνουμε με όσο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ μας περίσσεψε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Βγάζουμε το γαλατομπούρεκο από το φούρνο και το αφήνουμε 2 λεπτά να κρυώσει. Με μια κουτάλα, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι σε μικρές δόσεις, κρατώντας λίγο στην άκρη. Μόλις δούμε ότι απορροφήθηκε όλο, προσθέτουμε το σιρόπι που κρατήσαμε για να μη στεγνώσει το γλυκό.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε σε πιάτα.

Μυστικό

Αντί για ένα ταψί, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά τυλιχτά γαλακτομπούρεκα ως εξής: Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και αφού τα βουτυρώσουμε, τα διπλώνουμε στη μέση, βάζουμε στο κέντρο μια ποσότητα κρέμας, κλείνουμε αριστερά και δεξιά τα φύλλα και τα τυλίγουμε σε χαλαρά ρολά.