MENU

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
  • 1.200 γρ. μοσχαράκι (στρογγυλό ή τρανς) κομμένο σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • ½ ποτήρι του νερού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτυπώστε Τα Υλικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και ροδίζουμε το κρέας από τη μια πλευρά.
Γυρίζουμε το κρέας από την άλλη (με σπάτουλα ή λαβίδα) και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τσιγαρίζουμε ελαφρά για 2 λεπτά ακόμη και ρίχνουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας λίγο να μυρίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανάλογο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπαστεί το κρέας και αφού πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζουμε σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και να μείνει με μια πλούσια σάλτσα.
Όσο βράζει το φαγητό, ελέγχουμε ενδιάμεσα μήπως χρειαστεί επιπλέον νερό. Προς το τέλος του μαγειρέματος, δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε με αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.
Στο μεταξύ βράζετε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις σουρώνετε και τις απλώνετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζετε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ να κάψει καλά και περιχύνουμε τις χυλοπίτες, αφού πρώτα τις πασπαλίσουμε με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα ΗΠΕΙΡΟΣ ή κεφαλοτύρι ΗΠΕΙΡΟΣ.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε από πάνω το κρέας και την πλούσια σάλτσα του. Πασπαλίζουμε με επιπλέον τριμμένο τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

Μυστικό
Πριν σερβίρουμε το κρέας στην πιατέλα, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας καθώς και τα μπαχάρια.